Plan uw bezoek

Winkelmandje

0 items | 0,00

Naar de kassa »

Publieksdag Armoede & Liefdadigheid

Date
30 maart 2024
Aanvangstijd
10.00 uur

Details

Het jubilerende museum begint de nationale Museumweek met de publieksdag Armoede en Liefdadigheid. Dit naar aanleiding van de opening dit afgelopen najaar van het opnieuw ingerichte Gasthuis op het museumterrein. De volgende activiteiten vinden in het 65-jarige openluchtmuseum plaats:

  • 10.30 en 14.30 uur – Voorlezing uit Koos van Benjamin Broekema

Janneke Pietersma leest voor uit de Groninger streekroman Koos van de Warffumer schrijver Benjamin Broekema (1904-1942). De voorlezing  vindt plaats in het hoofdgebouw van het museum, de vroegere openbare lagere school, die veelal genoemd wordt in het boek. Koos beschrijft hoe een jongen die in armoede groot wordt toch de veerkracht vindt om het leven met beide handen aan te grijpen.

  • 11.00 en 14.00 uur – Dorpswandeling

Samen met de Dorpsgidsen Warffum geven schrijver/journalist Louis Stiller en museumdirecteur Stijn van Genuchten een rondleiding langs historische plekken in het dorp. Onderweg krijg men uitleg over de manier waarop armere inwoners van Warffum zich staande hielden met hulp van de Grietje Reindersstichting of met bijstand van de kerk. Er is plaats voor ongeveer 25 deelnemers per keer. Men kan zich van tevoren opgeven via receptie@hethoogeland.com (o.v.v. Dorpswandeling) of op de dag zelf bij de receptie. Vol is vol! De wandeling start bij Het Spijslokaal aan het Oosterkerkpad 3.

  • 12.00 uur – Soepuitdeling

In Het Spijslokaal wordt ‘armensoep’ bereid naar voorbeeld van een oud recept uit 1812 van de Commissie van Spijsuitdeling. Alvorens bezoekers mogen proeven van de soep krijgen ze van historicus Henk Boels in een kleine lezing uitleg over de achtergrond van deze vroegere vorm van liefdadigheid.

  • 13.00 uur tot 17.00 uur – Smartlappen

De muzikanten Saskia Holla, Marjolijn Mellema en Rob Vlaar brengen ‘s middags op het museumterrein historische smartlappen ten gehore. Deze liederen waren vooral in de Crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog razend populair. Nummers als Als je voor een dubbeltje geboren bent, Kleine verschoppeling, Werkloze handen en Bij de muur van het oude kerkhof bezongen de ellendige realiteit van alle dag.

Voor de entree gelden de normale toegangsprijzen van het museum. Neemt u alleen deel aan de wandeling, dan is deze gratis. Museumkaarthouders en donateurs hebben uiteraard vrij entree.