Plan uw bezoek

Winkelmandje

0 items | 0,00

Naar de kassa »

Gasthuis Geopend

Date
20 okt

Vanaf 21 oktober is Het Gasthuis op het museumterrein weer open voor bezoekers. Het Gasthuis is de laatste maanden volledig vernieuwd en vormt het startpunt van een vernieuwing en modernisering van het hele museum. Met een prikkelende, verhalende en informatieve presentatie slaat Het Hoogeland een hele nieuwe richting.

Het Gasthuis is in 1668 gebouwd in de stad Groningen aan de Battengang, een zijstraatje van de Steentilstraat. Met de erfenis van Geertruijt Fransens werden kamers ingericht waarin behoeftige vrouwen tegen een kleine vergoeding konden wonen. Het Gasthuis werd in 1968 afgebroken en een jaar later op het terrein van het openluchtmuseum weer opgebouwd en ingericht met objecten uit de 18e en 19e eeuw.

Armoede en liefdadigheid
In het nieuwe interieur is een deel van de oude inrichting gehandhaafd, maar aangevuld met audiovisuele elementen en veel meer informatie over de diverse objecten. Daarnaast is een tweede ruimte volledig omgebouwd met een presentatie over armoede en liefdadigheid in historisch perspectief, maar ook als hedendaagse thema’s. Hierbij komt wereldwijde armoede aan de orde, maar ook de situatie van daklozen en van klanten van de Voedselbank.

Brede Thema’s
Met het vernieuwde Gasthuis laat het museum zien dat de geschiedenis geen gesloten boek is, maar bestaat uit verhalen die nog elke dag van nieuwe hoofdstukken worden voorzien. Langs deze weg zullen ook de overige panden van het museum opnieuw worden ingericht, waarbij gekozen wordt voor brede thema’s als energie, voedsel, religie of onderwijs.