Plan uw bezoek

Winkelmandje

0 items | 0,00

Naar de kassa »

Historie van het museum

Het openluchtmuseum is opgericht in 1959 als Stichting Landbouwkundig, Oudheidkundig, Kunstminnend Museum Het Hoogeland. Doel van de stichting was en is het verzamelen, bewaren en tentoonstellen van alles wat betrekking heeft op leven, wonen en werken van de Groninger plattelandsbevolking in vroeger tijd.

De collectie bestaat naast roerend goed ook uit onroerend goed. Voor het beheer van het onroerende goed werd in 1983 de stichting Monumenten Openluchtmuseum Het Hoogeland opgericht.

Het tot museumterrein bestemde gebied is gelegen op het hoogste punt van de wierde in het centrum van het dorp Warffum. Op dit terrein bevonden zich in 1959 tien woningen, twee schoolgebouwen en een stal. De meeste gebouwen van het openluchtmuseum staan op de plaats waar ze altijd hebben gestaan. Aangevuld met enkele panden uit de regio geven ze een authentiek en fascinerend beeld van het dagelijks leven rond 1900. In de loop der jaren zijn tal van gebouwen verworven en is het terrein uitgebreid tot zijn huidige omvang.