Plan uw bezoek

Winkelmandje

0 items | 0,00

Naar de kassa »
Plaats voor het Verleden, Ruimte voor de Toekomst Beleidsplan 2025-2028

samenvatting

  1. Inleiding
    Het beleidsplan Kleine Huisjes, Grote Wereld schetst een beeld van de ontwikkeling van het museum over een periode van vier jaar. Naast doelstellingen geeft het plan ook aan hoe het museum zijn doelstellingen zal behalen. In dit activiteitenoverzicht worden met name de activiteiten van het museum nader toegelicht.
  2. Presenteren
    Het museum gaat verder met het meerjarenproject waarbij alle gebouwen opnieuw worden ingericht. Voor de fasering wordt nog een nadere planning opgesteld. Het ligt in de verwachting dat omstreeks 2026/2027 de volledige modernisering is afgerond.

Rondom de diverse thema’s die in de gebouwen aan de orde komen, worden lezingenprogramma’s en publieksdagen ontwikkeld.

De bestaande educatieprojecten worden doorontwikkeld en voor de hoogste groepen van het basisonderwijs en de eerste klassen van het VMBO wordt nieuw aanbod ontwikkeld. Op het gebied van educatie wordt samengewerkt met De Kunstkerk en met K&C. Incidenteel zijn er ook projecten met individuele scholen of culturele instellingen zoals met de Groninger Archieven of het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen.

Eens in de twee jaar organiseert het museum de manifestatie Licht en Donker, waarbij het publiek kan ervaren hoe donker het was, voor de introductie van elektrisch licht en straatverlichting. Alle gebouwen worden met olielampen of kaarsen verlicht. Incidenteel wordt op het terrein een fair gehouden in samenwerking met een commerciële partner zoals het tijdschrift Blad.

Bij alle gebouwen wordt de toegankelijkheid geoptimaliseerd. Plaatselijke verhoging van de bestrating bij de ingang van de gebouwen zorgt ervoor dat drempels letterlijk worden verlaagd. Binnen de gebouwen worden per geval maatregelen genomen om belemmeringen te verkleinen of weg te nemen. De paden op het museumterrein worden verbreed en afgevlakt.

  1. Verzamelen en Beheren
    In de nasleep van de herinrichting van de gebouwen, wordt de collectie gereorganiseerd. Overtollige objecten worden afgestoten conform de LAMO en de objecten die resteren worden beter geregistreerd. De depots worden verbeterd en -voor zover dat nog niet is gebeurd- voorzien van professionele stellingen, zuurvrije dozen en beschermende folie. Fotografie draagt bij aan de registratie, maar wordt ook gebruikt om de collectie te ontsluiten via de website van het museum en via de gezamenlijke site van het openluchtmuseum het Landgoed Borg Verhildersum.

Veel tijd en budget gaat zitten in het onderhoud van de collectie gebouwen. In de periode 2025-2028 zullen acht gebouwen een onderhoudsbeurt krijgen.

  1. Het Bedrijf
    De afgelopen jaren is al onderzocht hoe het museum aansluiting kan vinden bij een CAO. In de komende jaren wordt dit proces voortgezet om te komen tot een beloningssysteem dat recht doet aan de kwaliteiten en kunde van de medewerkers en in de pas loopt met de rest van de cultuursector.
  2. Samenwerken
    De bestaande samenwerking met de Waddenmuseum wordt voortgezet en uitgebouwd. Vooral op het terrein van monumentenzorg biedt verdere krachtenbundeling uitkomst. Ook inhoudelijk zal de samenwerking en de gezamenlijke schaalgrootte verder worden benut.
  3. Impact
    Het museum bekijkt in hoeverre er kansen liggen op het terrein van brede welvaart. Als ondernemer in de vrijetijdssector zijn er mogelijkheden, maar het museum is ook werkgever, opleider en een plek waar mensen vrijwilligerswerk verrichten. De maatschappelijke impact van het museum is groot en kan worden verstevigd.
  4. Duurzaamheid
    In de periode 2025-2028 worden drie daken van het museum voorzien van 65 zonnepanelen. Deze zijn goed voor (afhankelijk van het aantal zonuren) 20.000 KWh. Het museum zal de opbrengst zoveel mogelijk zelf benutten in Het Hoofdgebouw, De Veeartsenijpraktijd, de horeca en de naastgelegen gebouwen zoals De Kosterswoning en De Dorpskroeg. De verwarming in deze gebouwen wordt daartoe vervangen door warmtepompen in combinatie met airconditioners.

Jaarlijks stelt het museum een Milieubarometer op, om de verrichtingen op het terrein van duurzaamheid vast te kunnen stellen.

  1. Communiceren
    Op basis van de adviezen die in 2023 zijn ontvangen, intensiveert het museum zijn communicatie, met name op het terrein van sociale media. Door middel van een weekkalender zal berichtgeving door middel van Facebook, Instagram en de website doelgerichter worden gestuurd. Op gerichte momenten wordt reclametijd bij deze media ingekocht. Samen met de reclame-uitingen met de Waddenmusea en de traditionele media moet dat de slagkracht van het museum zodanig vergroten dat jaarlijks 1500 extra bezoekers worden getrokken. Op basis van de resultaten in 2023 zullen vaker studenten worden ingezet om het publiciteitsbeleid van het museum te versterken.

ANBI

Openluchtmuseum Het Hoogeland is een zogenaamde Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat legaten, erfenissen en donaties aan het museum onder een belastingvriendelijk regime vallen. Met ingang van 1 januari 2014 vereist de belastingdienst van ANBI’s dat zij de gegevens van hun instelling publiceren op de website. Op deze pagina’s treft u alle relevante gegevens van Openluchtmuseum Het Hoogeland.

Overweegt u om een schenking te doen aan het museum, of het museum op te nemen in uw testament, dan verwijzen wij u graag door naar de website van de belastingdienst. Daarnaast kan uw notaris u van advies zijn.

Statutaire naam

Stichting Openluchtmuseum Het Hoogeland

Fiscaal nummer

002893216

Post- en bezoekadres

Schoolstraat 4, 9989 AG Warffum

IBAN

NL66RABO0367403536

Doelstelling

Het verzamelen en beheren van gebouwen, voorwerpen en geschriften die een beeld geven van de geschiedenis van het Noord-Groningse platteland tot 1900. Het presenteren van een selectie van deze gebouwen en voorwerpen in een samenhangende context voor een breed publiek. Verder ontwikkelt het museum cultuurtoeristische en cultuureducatieve produkten, om de collectie voor een zo groot mogelijke groep bezoekers inzichtelijk te maken.

Beleidsplan

Een samenvatting van het beleidsplan 2021-2024 vindt u hiernaast.

Profiel bestuur

Het openluchtmuseum kent een bestuur op afstand dat het beleid van het museum vorm geeft en vast stelt. Het bestuur ziet erop toe dat het museum zich ontwikkelt als kwalitatief hoogstaande,  laagdrempelige en toegankelijke organisatie op het gebied van cultuurhistorie, erfgoed, educatie en toerisme.
Het bestuur is samengesteld uit leden met belangstelling voor cultuurgeschiedenis en voor de provincie Groningen, met netwerken in overheid, bedrijfsleven en onderwijs. In zijn samenstelling tracht het bestuur een redelijke afspiegeling te vormen van de samenleving, waarbij met name wordt gelet op een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen. Daarnaast beschikt het bestuur over deskundigheid op historisch, cultureel, wetenschappelijk, financieel en politiek/bestuurlijk gebied.
Bestuursleden zijn gehouden aan de Ethische Code van de International Council of Museums (ICOM) en aan De Museumnorm 2020, waar de Codes Cultural Governance, Diversiteit en Inclusie en Fair Practice onderdeel van zijn.

Beloningsbeleid bestuurders

Bestuurders van Openluchtmuseum Het Hoogeland verrichten hun taken onbezoldigd. Bestuurders zijn gerechtigd directe onkosten te declareren. Hiervan wordt in de praktijk geen gebruik gemaakt.

Beloningsbeleid personeel

Aanpassingen in de salarissen van de betaalde medewerkers worden jaarlijks door het bestuur vastgesteld. Alle salarissen die aan de medewerkers worden betaald vallen ruim onder de norm die door de Wet Normering Topinkomens (de Balkenendenorm) worden gesteld. Een salarisregeling voor het personeel is in ontwikkeling.

Actueel verslag van activiteiten

Een exemplaar van het jaarverslag 2024, voorzien van een financiële verantwoording kunt u downloaden in .pdf-formaat:

Jaarverslag 2024

Standaardformulier Publicatieplicht ANBI

Standaardformulier