Openluchtmuseum Het Hoogeland bestaat 60 jaar! 1959 - 2019

Scholen

Het museum heeft diverse schoolprogramma’s zoals een Museumspeurtocht voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, op maat gemaakte educatieprojecten ‘Zoals Vroeger’, ‘Over de Dingen, die voorbijgaan’ en ‘Jet & Jan’ voor respectievelijk de groepen 1/2/3, 3/4 en 5/6 van het basisonderwijs en leuke activiteiten als mattenkloppen, ouderwetse spelletjes, verkleden en in de bedstee slapen. Daarnaast biedt de horeca verscheidene culinaire mogelijkheden. In overleg kunt u op maat een museumbezoek of schoolreisje samenstellen.

Museumspeurtocht (6 t/m 12 jr.)

De Museumspeurtocht leidt kinderen aan de hand van vragen door het hele museum. Na afloop kunnen kinderen de speurtocht inleveren bij de receptie, waar de vragen worden nagekeken.

Dit schoolarrangement bestaande uit de entree met speurtocht kost € 3,00 per leerling en is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. Uw schoolbezoek is te boeken via kantoor@hethoogeland.com of via 0595 42 22 33.Wilt u gebruik maken van de horeca, dan kunt u contact opnemen met ons museumrestaurant ‘Het Spijslokaal’ via spijslokaal@ziggo.nl of tel. 06 123 28 593. In overleg met u wordt dan een arrangement samengesteld.

Zoals Vroeger (Groepen 1,2 en 3)

Voor de groepen 1, 2 en 3 van het basisonderwijs is het programma Zoals Vroeger ontwikkeld. Zoals Vroeger behandelt het verschil tussen moderne gebruiksvoorwerpen en gebruiksvoorwerpen uit het museum, om kinderen uit de onderbouw van het basisonderwijs een begin van historisch besef bij te brengen.

Het museum biedt scholen een volledig lespakket, bestaande uit een leskoffer voor op school en het museumbezoek. De leskoffer is een week vóór en een week ná het museumbezoek te gebruiken. Reserveren is verplicht. Dit kan via kantoor@hethoogeland.com of u kunt bellen met het museum, 0595 42 22 33. Voor een bedrag van € 3,00 per leerling kan uw school deelnemen aan het project.

Over de Dingen, die voorbijgaan (Groepen 3 en 4)

In samenwerking met het project Culturele Mobiliteit van K&C Groningen organiseert het openluchtmuseum een beeldspeurtocht voor de groepen 3 en 4 van het basisonderwijs. Culturele Mobiliteit helpt scholen om betaalbaar met de Erfgoedbus te reizen naar Groningse erfgoedbestemmingen en daar deel te nemen aan een uitdagend programma.

Bij ‘Over de Dingen, die voorbijgaan’ gaan leerlingen op zoek naar oude gebruiksvoorwerpen in het museum. Eenmaal gevonden bedenken ze waar het voorwerp, stuk gereedschap of apparaat ooit voor gebruikt of gemaakt is. Uit drie afbeeldingen van moderne apparaten kiezen ze de juiste eigentijdse variant. De speurtocht wekt interesse voor gebruiksvoorwerpen uit het verleden. De nieuwsgierigheid en fantasie worden geprikkeld. Door gericht te kijken naar objecten doen de leerlingen op een voor hen toegankelijke manier aan bronnenonderzoek.

De prijs per leerling is €2,00 voor het vervoer en €3,00 voor het museumbezoek. Voor meer informatie en aanmelding zie:  http://www.kcdr.nl/groningen/culturelemobiliteit_groningen/openluchtmuseum_het_hoogeland/

Wilt u van buiten de provincie Groningen deelnemen aan dit project dan kunt u contact opnemen met het museum via kantoor@hethoogeland.com.

Op stap met Jet & Jan (Groepen 5 en 6)

Op stap met Jet en Jan geeft kinderen uit groep 5 en 6 van de basisschool een beeld van het dagelijks leven rond 1910 in een Gronings dorp. Hierbij komen de volgende thema’s aan bod: kleding, wonen, werken, huishouden, voeding, vervoer, school en spel. Op stap met Jet en Jan sluit aan bij de kerndoelen voor geschiedenis in het basisonderwijs. Zowel op school als in het museum zijn de kinderen zoveel mogelijk actief bezig.

In Op stap met Jet en Jan is het verhaal van Jet en Jan de rode draad. Dit verhaal brengt de geschiedenis tot leven en biedt kinderen de mogelijkheid om zich te identificeren met de twee hoofdpersonen.

Het museum biedt scholen een volledig lespakket, bestaande uit een leskoffer voor op school en het museumbezoek. De leskoffer is een week vóór en een week ná het museumbezoek te gebruiken. Reserveren is verplicht. Dit kan via kantoor@hethoogeland.com of u kunt bellen met het museum, 0595 42 22 33.  Voor een bedrag van € 3,00 per leerling kunt u deelnemen aan het project.