Ontdek het museum

Winkelmandje

0 items | 0,00

Naar de kassa »
Kidsproof Museum 2022

Scholen

Het openluchtmuseum heeft diverse op maat gemaakte educatieprojecten voor het basisonderwijs. Het werkt hierin samen met organisaties als Erfgoedpartners en K&C Groningen. Voor alle projecten geldt dat het museumbezoek ongeveer anderhalf tot twee uur duurt. Daarnaast maakt het educatieproject Een Dag uit het Leven van Jet & Jan gebruik van een leskoffer, die leerlingen voorbereidt op het museumbezoek. Het werken met de leskoffer op school neemt ongeveer 3 tot 5 uur in beslag.

Een museumbezoek is mogelijk (voor schoolgroepen ook in de herfst- en wintermaanden) op dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag. Het tijdstip van bezoek is regulier om 10.00 uur of 13.30 uur. Voor Brief aan de Toekomst kan hier van worden afgeweken. Reserveren is verplicht. Vroeg boeken is aan te raden, want vol = vol. Stuur voor een museumbezoek een verzoek naar kantoor@hethoogeland.com en vermeldt de naam van de school, het educatieproject waaraan u wilt deelnemen, het aantal leerlingen, mogelijke bezoekdata en het tijdstip.

Het museum stelt bij bezoek als voorwaarde, dat per groepje van 5 a 6 leerlingen leerkrachten, (groot)ouders of anderszins verzorgenden de leerlingen begeleiden. Begeleiders van schoolgroepen hebben vrij entree tot het museum. Voor de projecten Over de Dingen, die voorbijgaan en Een Dag uit het Leven van Jet & Jan geldt, dat het maximum aantal leerlingen per museumbezoek 30 is. Leerlingen en begeleiders worden bij deze projecten in het museale klaslokaal ontvangen en krijgen instructies van de ‘museumjuffen en -meesters’ (al onze educatiemedewerkers hebben een VOG). Zij zijn tijdens het bezoek ook aanspreekpunt voor de leerlingen en begeleiders. Bij Brief aan de Toekomst zorgt u zelf voor de instructies aan de leerlingen.

Brief aan de Toekomst (6 t/m 12 jr.)

De Brief aan de Toekomst is een speurtocht, die leerlingen aan de hand van vragen door het hele museum leidt. In 1910 schreven de fictieve Jet van 9 jaar en haar broer Jan van 10 jaar, een brief aan de toekomst. Nu heeft het museum die brief weer gevonden, maar sommige woorden zijn vervaagd of brrr, door de muizen aangevreten. Aan de leerlingen de opdracht te raden, welke woorden in de brief stonden. Per groepje speuren de leerlingen door het museum naar de antwoorden. Na afloop kunnen bij de receptie de goede antwoorden worden opgehaald.

Dit schoolarrangement, bestaande uit de entree met speurtocht, kost € 4,00 per leerling en is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. Reserveren is verplicht. Uw schoolbezoek is te boeken via kantoor@hethoogeland.com.

Over de Dingen, die voorbijgaan (Groepen 3 en 4)

In samenwerking met het project Culturele Mobiliteit van K&C Groningen organiseert het openluchtmuseum een beeldspeurtocht voor de groepen 3 en 4 van het basisonderwijs. Culturele Mobiliteit helpt scholen om betaalbaar met de Erfgoedbus te reizen naar Groningse erfgoedbestemmingen en daar deel te nemen aan een uitdagend programma.

Bij Over de Dingen, die voorbijgaan gaan leerlingen op zoek naar oude gebruiksvoorwerpen in het museum. Eenmaal gevonden bedenken ze waar het voorwerp, stuk gereedschap of apparaat ooit voor gebruikt of gemaakt is. Uit drie afbeeldingen van moderne apparaten kiezen ze de juiste eigentijdse variant. De speurtocht wekt interesse voor gebruiksvoorwerpen uit het verleden. De nieuwsgierigheid en fantasie worden geprikkeld. Door gericht te kijken naar objecten doen de leerlingen op een voor hen toegankelijke manier aan bronnenonderzoek.

De prijs per leerling is €2,00 voor het busvervoer en €3,50 voor het museumbezoek. Voor meer informatie en aanmelding zie: Culturele Mobiliteit

Wilt u buiten Culturele Mobiliteit deelnemen aan dit project, dan kunt u contact opnemen met het museum via kantoor@hethoogeland.com. Reserveren is verplicht. De prijs per leerling is dan €4,00 voor het museumbezoek. Vervoer dient u zelf te regelen.

NIEUW! Een Dag uit het Leven van Jet & Jan (Groepen 5 en 6)

Hoe zag het dagelijks leven van een 9- en 10-jarige er ruim 100 jaar geleden uit? Samen met de fictieve zus en broer Jet & Jan maken leerlingen een reis door de tijd naar 1910. Waarom sliep Jet met haar zusjes in een kast, waarom had de familie geen warm water, hoe kan het dat hun oude oma nog steeds aan het werk is, waarom moet Jet wel haar moeder in huis helpen en Jan niet, wat kan je allemaal kopen voor een zilveren gulden en waarom heeft tante geen wegwerpluiers voor haar baby? Een oude reiskoffer met gebruiksvoorwerpen van vroeger laat leerlingen op school kennis maken met de wereld van Jet & Jan. Tijdens het museumbezoek stappen de leerlingen het leven van Jet & Jan letterlijk binnen. Ze maken mee, hoe het was in 1910 en wat Jet & Jan zoal op een dag deden en meemaakten. Leerlingen leren niet alleen veel over het leven van vroeger maar reflecteren ook op het heden, op hun eigen dagelijkse leven.

Het lesmateriaal bestaat uit een korte film, een leskoffer en een digitale docentenhandleiding. Het verhaal van de korte film vertelt over een dag uit het leven van Jet & Jan en reflecteert de inhoud van de leskoffer. De leskoffer met oude voorwerpen is opgezet middels de kijkmethode Virtual Thinking Strategy. Een week voor het museumbezoek kunt u de leskoffer ophalen bij het museum. Reserveren is verplicht. Dit kan via kantoor@hethoogeland.com. Voor een bedrag van € 4,00 per leerling kunt u deelnemen aan het project. Neemt u deel aan de Erfgoededucatietrajecten van Erfgoedpartners, dan kunt u ook boeken via Erfgoedpartners