Plan uw bezoek

Winkelmandje

0 items | 0,00

Naar de kassa ยป

Oog in het Zeil, het leven en de kunst van Ties van Dijk

Date
02 september 2023 - 12 november 2023

Details

Ties van Dijk (1873-1967) was de tweede zoon van de Rottumer eilandvoogd Guitje Klaassens van Dijk. Hij wordt geboren in Warffum en verblijft een groot deel van zijn jeugd met de rest van zijn gezin op het eiland Rottumeroog. Hoewel voorbestemd om zijn vader op te volgen en de vijfde generatie Van Dijk te worden die Rottum beheerde, had Ties van jongs af aan artistieke aspiraties. In 1897 ontvlucht hij het eiland en vertrekt naar Amsterdam, waar hij de Rijkstekenacademie volgt. Na zijn opleiding werkt hij als docent in Edam, om na zijn pensionering te verhuizen naar Eemnes. In het laatste dorp overlijdt hij.

De tentoonstelling besteedt aandacht aan de jeugd van Ties op Rottumeroog en later in Noord-Holland. Van zijn werk is een dwarsdoorsnede te zien: van schetsen die hij maakte op het eiland tot en met schilderijen uit Edam, enkele beelden en de nodige aquarellen.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Fonds Jaco en een particuliere gift.

Rondleiding.
In het verlengde van de tentoonstelling verzorgt gastconservator Erik de Graaf op 29 oktober een wandeling door Warffum langs locaties die in het leven van Ties van Dijk een rol speelden. Op die dag is het 150 jaar geleden dat Ties geboren werd. De wandeling start om 13:30 uur bij het museum. Deelname is gratis, maar voor toegang tot de tentoonstelling gelden de gebruikelijke tarieven. Houders van de Museumjaarkaart kunnen gratis naar binnen. Aanmelden kan via onderstaande knop. Er geldt een maximum van 25 deelnemers