Plan uw bezoek

Winkelmandje

0 items | 0,00

Naar de kassa »

Waar zijn de portretten?

Date
15 mrt

Sinds 1968 staat op het museumterrein een gasthuis uit de Stad Groningen. Dit kleine gasthuis werd 300 jaar eerder gebouwd in opdracht van Geertruijt Fransen voor de opvang van behoeftige vrouwen. In het testament van Geertruijt Fransen, waarin zij het kapitaal nalaat waarmee de oprichting van Het Gasthuis wordt betaald, staat een bijzondere bepaling. Geertruijt zegt dat:

“… de vier schilderijen, van haer en haer verstorven man, soon ende dochter, die daer tegenwoordich in haer huijs zijn hangende tot eene eeuwige memorie daer ter plaatse sullen blijven hangen…”.

Als het gebouw naar Warffum verhuist, zijn de vier portretten niet meer aanwezig. Wellicht dat ze tussen 1939, toen de laatste bewoonster vertrok en 1968, toe het huis naar Warffum ging, in veiligheid zijn gebracht. Maar waar? Dat is een mysterie. Uiteraard zijn wij benieuwd of ze nog ergens zijn. We vragen het publiek om met ons op zoek te gaan. Dus heeft u een idee, aanknopingspunt of vermoeden? Laat het ons weten en wellicht kunnen we de laatste wens van Geertruijt Fransen weer in vervulling laten gaan.