Plan uw bezoek

Winkelmandje

0 items | 0,00

Naar de kassa »

Schilderij van de familie Trip van de Warffumborg gerestaureerd

Date
12 apr

Een stukje geschiedenis van Groningen is letterlijk opgehelderd. Een schilderij van de Warffumer borgheer Louis Trip en zijn familie uit 1689 keerde afgelopen week na een grondige restauratie weer terug in Openluchtmuseum Het Hoogeland. Waar het voorheen leek alsof het familieportret van de hand van Roelof Koets II (1650-1725) in duistere nevelen was gehuld, zijn nu ineens weer heldere kleuren en objecten zichtbaar, die decennia verborgen waren gebleven.

Het schilderij, een langdurige bruikleen van de familie Trip, hing tientallen jaren in de Kosterij van het museum. Om het 17e -eeuwse schilderij te beschermen, hing het echter op een plek waar weinig lichtinval was en bezoekers het nauwelijks konden zien. Ook was de vernislaag door de tijd zo donker geworden, dat het afgebeelde amper zichtbaar was en bijna niemand meer wist wat er precies op stond.

Met bijdragen van de Vereniging Rembrandt en de familie Trip ging een langgekoesterde wens van het museum in vervulling en werd het schilderij gerestaureerd. Het restauratieatelier Marjan de Visser uit Den Haag nam het doek onderhanden en plotseling kwamen er ‘vergeten’ details aan het licht, zoals twee honden, de fraaie laarsjes van de oudste zoon en de fruitschaal in de handen van een van de jongere kinderen. Maar het meest interessante is nog wel dat de in 1708 afgebroken Warffumborg ineens duidelijk zichtbaar is. Afgezien van enige gravures en tekeningen is dit voor zover bekend het enige schilderij waarop de borg en zijn bewoners staan afgebeeld.

Het openluchtmuseum wil in de toekomst het familieportret een plaats geven in de nog te realiseren permanente expositie in het hoofdgebouw. Om de terugkeer te vieren organiseert het museum in de zomer al een lezingendag rond het schilderij, de afgebeelde familie en de geschiedenis van de borg van Warffum. De datum wordt te zijner tijd bekend gemaakt.