Onthulling Mysterieobject X

Datum
07 nov

Een pillenschieter kwam het vaakst voorbij, maar ook een kurkenstoppermal voor sigaren en een notenkraker waren populair. Voor het antwoord op de vraag wat het mysterie-object in het museum was, werd in uiteenlopende richtingen gezocht. Een lokfluit, een gordijnknop, een dubbele deurkruk, een pruimenontpitter, een XTC-stamper en een ratel voor het geven van een rondje, waren oplossingen die de jury wel origineel vond, maar niet goed kon rekenen. Het juiste antwoord werd toch nog 118 keer gegeven, waarmee de keuze van de winnaar alleen door een blinde trekking kon worden bepaald

ABC

Openluchtmuseum Het Hoogeland presenteerde dit seizoen het “Alfabet van Vergeten Dingen”.  Verspreid door het museum stonden 26 historische gebruiksvoorwerpen, variërend van een advocaatmaker tot een zand-, zeep- en sodastel. Elk object was te herkennen aan een gouden lijstje en werd verklaard door een tekst aan de muur. Van één object werd niet verteld wat het was. Dit “object-X” kon door de bezoekers worden geraden.

 

Kurkenstopper

Duizenden bezoekers hebben het alfabet door het hele museum gevolgd. Bijna 800 gasten deden een gooi naar het mysterie-object. 118 bezoekers wisten (of gokten) dat het een kurkenstopper was: een apparaat waarmee kurken op flessen konden worden gezet. Niet toevallig lag dit object in ´Bie Koboa´, het 19e -eeuwse huiskamercafé. Uit de stapel met goede inzendingen is een winnaar getrokken. Die kan uitkijken naar een verrassingspakket dat via de post naar haar of hem toekomt.

 

Jubileum

Volgend jaar viert het openluchtmuseum zijn 60-jarige bestaan. Gezien het succes van het “Alfabet van Vergeten Dingen” en de vele leuke reacties die het museum mocht ontvangen, ontwikkelt het voor het jubileumjaar een nieuwe bezoekersactie.