Plan uw bezoek

Winkelmandje

0 items | 0,00

Naar de kassa »

Aizo Betten, Vele Gezichten

Date
04 april 2021 - 05 september 2021

Details

Met zijn portretten en landschappen maakte hij naam in Noord-Nederland. Enkele monumentale beelden zijn een vanzelfsprekend onderdeel geworden van de openbare ruimte in Warffum en Visvliet. En zijn grafische werk was lange tijd onderdeel van het curriculum van basisscholen in Friesland. De veelzijdigheid van Aizo Betten (1938-2014) staat centraal bij de tentoonstelling Vele Gezichten in Openluchtmuseum Het Hoogeland.

Het werk van Aizo Betten laat zich niet onder een noemer vangen. Inhoudelijk, technisch en stilistisch heeft hij altijd de breedte gezocht en is hij nooit blijven hangen in een stijl of langer dan noodzakelijk blijven stilstaan bij een onderwerp. Hij beheerste veel technieken en zijn nieuwsgierigheid dreef hem naar uiteenlopende thema’s. Daarbij is hij wel altijd figuratief blijven werken. Ondanks zijn grote bewondering voor Mondriaan heeft hij zichzelf – anders dan in zijn driedimensionale werk – nooit aan de abstractie gewaagd.

Portretten
De tentoonstelling van het werk van Aizo Betten staat in het teken van zijn nieuwsgierigheid. Experimenten met kleur, met techniek en met vorm zullen in de expositie worden aangetoond aan de hand van schilderijen, maar ook met grafisch en beeldend werk. Veel portretten die in opdracht zijn gemaakt tonen zijn vermogen om met een paar schetsen het wezenlijke van personen vast te leggen.

Boek
De grote overzichtstentoonstelling laat een kunstenaarsleven zo volledig mogelijk zien. Het boek dat tegelijk met de opening verschijnt, zijn twee loten van eenzelfde stam. Waar het boek met  zijn omvang een blijvend beeld van het leven en het werk van Aizo Betten geeft, biedt de tentoonstelling de confrontatie met de echte kunst; het eindresultaat zoals de kunstenaar dat bedoeld heeft.